Spetterende basketbalmiddag voor vluchtelingen

14-02-2016 20:34

Een zaal vol enthousiaste jongens en meisjes. Mannen die om het hardst vechten om de bal en proberen te scoren. En vooral: iedereen die met een voldaan gevoel de sporthal verlaat. Dat is het resultaat van een basketballmiddag voor vluchtelingen die op initiatief van BC Utrecht is gehouden in Nieuw Welgelegen. Een heuse Valentijnsdag!

Enthousiast
‘Waarom proberen we niet een keer een basketball-evenement te organiseren voor vluchtelingen’, dat was de vraag die Brigitta Schutgens van BC Utrecht stelde aan actieve vrijwilligers binnen de vereniging. Er kwamen al snel enthousiaste antwoorden terug. Brigitta: ‘Iedereen werkte mee. VSU (Vereniging Sport Utrecht) heeft met gemeente vastgoed geregeld dat we Sporthal Nieuw Welgelegen konden gebruiken. Het restaurant Morgen in de sporthal zorgde voor bekers, servetten en schalen. Er waren mensen die sportkleding regelden, sportschoenen, hapjes en wat te drinken. Extra ballen werden aangeboden. Het was echt bijzonder.’

In de sneeuw
Het contact met ‘Welkom in Utrecht’ was snel gelegd. Ook basketbalvereniging de Cangeroes wilde meehelpen. En uiteindelijk is in de noodopvang aan de Amerikalaan gevraagd wie wilde deelnemen. ‘We zaten op ongeveer 25 mannen en 25 kinderen. Daar was ook een groep meisjes bij die zo mogelijk nog enthousiaster was dan de jongens. Ze zijn allemaal onder begeleiding van vrijwilligers gaan lopen van de noodopvang naar de sporthal. In de sneeuw nog wel! Daar stond ook een heel team van vrijwilligers klaar voor het uitdelen van kleding. Een andere groep richtte een tafel in met koekjes, fruit en drankjes. Weer anderen stonden ballen op te pompen.’
 

Snel weer
Het was een lekkere georganiseerde chaos. Op de ene helft van de sportvloer liepen de kinderen door elkaar heen. Ze speelden leuk samen. Jeugdtrainers hadden een paar spelletjes in elkaar gedraaid. Iedereen deed superenthousiast mee. Op de andere helft van de sportvloer kregen de mannen een clinic onder leiding van ervaren trainers. Daarna werden partijtjes gespeeld. Het fanatisme was indrukwekkend. En werkelijk iedereen liep met een grote lach op zijn of haar gezicht.
De jeugdspelers die ook mee hielpen, vroegen aan het einde wanneer er weer zo’n middag wordt gehouden. Alle vrijwilligers vonden het de moeite waard. En als het aan alle deelnemende vluchtelingen ligt, komt er snel weer een evenement.